Geoset Faaliyet Alanımız
Jeolojik ve Jeoteknik Etütler
Ölçekli imar planına esas jeoteknik etütler, zemin etütlerine yönelik jeolojik, jeoteknik etüt, sondaj, deney ve analizler ile bu çalışmalara ait haritalar ve jeolojik jeoteknik hizmet alanlarına ait raporların hazırlanması, bilgisayar analizlerinin yapılması ve yorumlanmasına yönelik hizmetler.
Zemin güçlendirmesi ve sızdırmazlık amaçlı jeolojik ve jeoteknik etüt, sondajlar, deney ve analizler ile bu çalışmalara ait haritalar ve jeolojik jeoteknik hizmet alanlarına ait raporların hazırlanması.
Zemin ve kaya mekaniği laboratuar deneylerinin gerçekleştirilmesi ve deney föylerinin düzenlenmesi.
Jeofizik Etütler
Genel olarak jeofizik yöntemlerle yerkabuğundaki çeşitli kayaçların elektriksel özdirenç (rezistivite), elastik dalgaları iletme (sismik), manyetik süsebtibilite (manyetik), yoğunluk (gravite), radyoaktivite gibi değişik fiziksel özellikleri ile jeolojik-jeoteknik hizmetler, ön araştırma gibi alanlarda sondaj aşamasından önce jeofizik etütler yapılmaktadır. Sayısal olarak elde edilen veriler, fiziksel özellikleri birbirine yakın ortamları yorumlamak ve jeolojik anlamda ön bilgi sahibi olmak için yapılmaktadır.
Mini Kazık
Zemin iyileştirme ve iksa uygulamalarında yaygın olarak kullanılan 25-30 cm çaplı kazık uygulamaları mini kazık olarak adlandırılmaktadır. Mini kazık makineleri ile micro ve mini kazık uygulamaları bina içlerinde de yapılabilmektedir. Mini Kazıklar 12-15 m. derinliğe kadar olan iksa uygulamalarında ankrajlı olarak ve temelin altında zemin iyileştirme işlerinde kullanılmaktadır. Mini kazık uygulamalarında kazık makinesi ile delgi işlemini takiben hazırlanan demir donatısı kuyu içerisine indirilir. Donatı indirilmesini takiben kuyuya beton dökümü yapılarak mini kazık uygulaması tamamlanır.
Baraj ve Gölet Enjeksiyonu
Baraj gövdesinin altında ve eksende veya eksene yakın, baraj, göl suyunun sızmasını önlemek ve başka yapılarda da suyun gelmesini önlemek veya sızma boyunu uzatmak amacı ile yapılan enjeksiyonlardır. Su sızıntılarını önlemek, yani geçirimsizliği sağlamak için yapılan enjeksiyondur. Baraj ve gölet enjeksiyonu kuyuları, derinliğin en fazla olduğu kuyulardır. Bu enjeksiyon zonu, konsolidasyon zonunun bitiminden başlayan zondur. Bu tür enjeksiyonlarda basınç derinlikle doğru orantılı olarak artar. Delik aralıkları değişik uzaklıklarda olabilir. Bu tür enjeksiyonlarda efektif porozite azalır ve boşluklar doldurulmaya çalışılır. Baraj ve gölet enjeksiyonlarının projesinin yapılarak deneme enjeksiyonları sonucuna göre projelendirilmesi daha gerçekçi bir yöntemdir.
Dolgu baraj ve göletlerde ana gövde kil çekirdeği altında, diğer tip barajlarda vb. yapılarda yapı ekseni boyunca bir sıra ve/veya birden fazla sıralar halinde, geçirimsizlik ve yeraltı suyunun kaldırma eksenini en aza indirmek amacıyla yüzeyden ve/veya yeraltından perde enjeksiyonu yapılır. Perde enjeksiyonu; yüzeyden başlık betonu üzerinden, yeraltından uygun boyutlu galeri ve/veya tüneller içinden, önceden uygunluğu ve yeterliliği testlerle kanıtlanmış karışımlar ve basınçlar uygulanarak, alçalan ve yükselen 2-5 metrelik kademeler ve fazlar halinde yerine getirilir.
Temel Enjeksiyonu
Zemin enjeksiyonu, temel olarak akışkan malzemelerin basınç altında zemin içerisindeki boşluklara enjekte edilmesidir. Buradaki amaç zeminin ya da kaya kütlesinin mühendislik özelliklerini iyileştirmektir. Nitekim bu iyileştirme zeminin gerilme deformasyon ve dayanım gibi mekanik özellikleri ile geçirimlilik gibi hidrojeolojik özellikleri değiştirilerek elde edilir.
Enjeksiyon tekniği, tünel kazımı esnasında gevşek zeminlerin ve parçalı kayaların stabilizasyonunda, sondaj ve numune alma esnasında su problemlerinin çözümünde, zemin içerisindeki boşlukların doldurularak aşırı oturmaların engellenmesinde, hem mevcut hem de yeni inşaa edilecek yapıların zemin emniyet gerilmelerinin artırılmasında ve tünel kazımı dolayısıyla yüzeydeki veya yakın çevredeki yapılarda meydana gelebilecek zararlı oturmaların engellenmesinde ve deprem esnasında sıvılaşabilecek gevşek, suya doygun granüler zeminlerin sıvılaşma potansiyellerinin azaltılmasında kullanılmıştır.
Bütün bu uygulamalar için enjeksiyon malzemesi ve enjeksiyon parametreleri (enjeksiyon basıncı, enjeksiyon hızı, enjekte edilen hacim vs.) zemin koşullarına (dane çapı dağılımı, rölatif sıkılık, geostatik gerilmeler vs.) ve uygulama amacına yönelik olarak tasarlanmalıdır.
Jet Grouting
Kötü ve zayıf zeminlerde yapılacak yapılarda, zemin içine basınçlı hava, su, çimento enjeksiyonu yapılarak zeminin mühendislik açısından iyileştirilmesidir. Uygulama sırasında yer altına yüksek bir basınçla sokulan sonda istenilen derinliğe indirilinceye kadar enjeksiyon yapılmaz. Daha sonra çok yüksek hızda bir enjeksiyonla sonda döndürülerek ve yavaşça çekilerek çıkartılır. Yapının temeli ve zemin özelliklerine göre, şaşırtmalı, atlamalı ya da bitişik şeklinde, hesaplanan uzunluktaki beton kolonların enjeksiyonu yardımıyla doldurulması şeklinde uygulanır.
Projelendirme
Yapılan jeolojik-jeoteknik etütler, jeofizik etütler, mini kazık, baraj ve gölet enjeksiyonu, temel enjeksiyonu, jet grouting gibi tüm arazi çalışmaları ve sonrasında numuneler üzerinde yapılan laboratuar deneyleri sonuçları da eklenerek projelendirme ve rapor yazımı aşamasına geçilir. Raporlama safhasında işin hangi kuruma yapıldığı dikkate alınarak o kuruma uygun olarak projelendirilir ve iş teslimi yapılır.
Jeolojik ve Jeoteknik Etütler >>
Jeofizik Etütler >>
Mini Kazık >>
Baraj ve Gölet Enjeksiyonu >>
Temel Enjeksiyonu >>
Jet Grouting >>
Projelendirme >>
Temel Etüd Jeolojik Jeoteknik Mad. Tur. İnş. Ltd. Şti.
Copyright ©2013 GeoSet Temel Etüd Jeolojik Jeoteknik